Tomáš

06.06.2019 13:49

   Rád bych se s  vámi sdílel o mé letošní dovolené do  Itálie: Když jsem si objednával dovolenou pro sebe a svou rodinu, tak jsem si řekl, že by nebylo špatné tam také evangelizovat, a že by to byla fajn příležitost. Italsky ale neumím a jsou  tam i jiní cizinci a i jim jsem chtěl  předat evangelium. Zkrátka nejlépe se domluvím jen v češtině. I když Čechů je tam během sezony také požehnaně, ale těm mohu předávat dobrou zprávu u nás. A tak jsem zavolal Jardovi, který slouží misijně mezi cizinci a jeho služba je pro mě velkým příkladem. Jarda mi tedy poskytl potřebný materiál a pár rad a já jsem s taškou plnou evangelizačních materiálů odcestoval do  Rosolina Mare.

   Druhý den jsem cestou na pláž mapoval lidi, kteří zde jsou. Po plážích chodili neustále obchodníci a nabízeli různé věci jako  hodinky, brýle, deštníky apod. To, co mě na nich zaujalo, bylo, že byli většinou černí a pak jsem se při rozhovorech s nimi dozvěděl, že jsou ze Senegalu, Maroka, Bangladéše a Číny. Díky Bohu a Jardovi jsem měl dostatek materiálu i pro ně. Další den, kdy rodinka nakupovala v jednom obchodě a já podle mapy hledal cestu k pláži, jsem toho využil a šel se zeptat domorodců na cestu. Na parkovišti seděla jedna starší paní Italka a tak jsem k ní zamířil a ptal jsem se ji anglicky a zároveň ukazoval  mapu, zda jdu dobře. Ona mi ukázala, že musím jít ještě o jednu ulici dál a tak jsem jí poděkoval a při té příležitosti jí věnoval film Ježíš v Italštině. Mile mě překvapilo, že byla velmi ráda a děkovala. Stejný den odpoledne na pláži se nám podařilo mluvit s několika dalšími plážovými prodejci a předat jim dárek: evangelium podle Lukáše DVD a všichni to přijali. Jak už jsem zmínil, byli to lidé ze Senegalu a z Maroka. Jednou přišla i paní z Číny s nabídkou masáže, tak jsem jí na oplátku nabídl evangelium v Čínštině, ale řekla mi aspoň, jak jsem to aspoň pochopil já, že má svého mistra. To bylo jediné odmítnutí, se kterým jsem se setkal. Jinak každý den jsem na pláži pokud nebylo ošklivo rozdával filmy a jednou už mě i zdálky jeden  muž z Maroka zdravil a smál se, už když šel ke mně a děkoval. Mezi těmi, které jsem oslovil, byl i muslim a i on říkal: Isa (arabsky Ježíš) a evangelium přijal.

   Během pobytu v Itálii jsem navštívil stát  San Marino, který byl asi necelé 3 hodiny od našeho letoviska. Je to stát ve státě, něco jako Vatikán. Samostatný malý stát, který se skládá z 8 měst. Nejen, že jsem si užil krásný výlet a měl výhled na krajinu, ale také jsem navštívil spoustu krámků a restauraci, kde jsem při posezení u dobré kávy daroval paní u kasy další film DVD. Skvělým zážitkem bylo i setkání s jedním potetovaným motorkářem, který tam prodával v jednom krámku a při rozhovoru s ním jsem mu také daroval film Ježíš a  on byl skoro u vytržení a moc děkoval. To mě opravdu velmi povzbudilo.

   Další den mě napadlo zanechat nějaké materiály a DVD v blízkém kostelíku, který byl celý den otevřený a tak jsem je tam položil s cedulkou s nápisem free, že si to mohou lidé  zdarma  vzít, pokud mají zájem. Když jsem se  přišel  podívat druhý den, tak už tam byly jen 2 DVD, tak jsem tam ještě nějaké dodal a pokračoval i v rozdávání na pláži. Nejlepší na tom bylo, že jsem ležel na osušce a lidé- prodejci sami přicházeli, aby mi nabídli své výrobky, a já jsem je jen oslovil, zeptal se a nabídl jim evangelium a to na rozdíl od nich zcela zdarma:-)

   Musím říct, že za týden jsem rozdal cizincům tolik  DVDček jako doposud nikdy, dej Bůh tomu vzrůst a díky Ježíši Kristu, že si mě k tomu použil.

   Už nyní přemýšlím, že až zas Pán Bůh dá a pojedu na dovolenou do ciziny, že se opět u Jardy vyzbrojím pro danou zemi a budu rozsévat, co to půjde. Věřím, že to byl jen začátek! Chci tě povzbudit,  aby jsi to zkusil také. Mnozí z nás cestujeme a neuvědomujeme si tu příležitost třeba cestujete na dovolenou daleko, někdo jezdí po Evropě. Zkuste si vzít filmy nebo evangelia pro tu danou zemi a rozdejte je. Je to nejlepší dárek jaký jim tam můžete předat. Tímto také chci poděkovat Jardovi za poskytnuté materiály, které mi dodal a inspiraci a vřele doporučuji evangelizační nástroje, které vám Jarda může dodat.

                                                                                                                         S pozdravem Tomáš